• 2022
     
  Utbyggnad Kläppen Syd

  2022 - Vidare utbyggnad planeras – Kläppen Syd

  Utbyggnad Kläppen Syd

  Kläppen syd är en fortsatt utbyggnad av Kläppens skidområde söder om befintlig anläggning. Utbyggnaden kommer ske i 4 etapper och ske stegvis hand i hand med boendeexploatering så skidområdet bibehåller sina nyckelvärden med pistyta och liftkapacitet i förhållande till antal skidåkare i området. KSR:s nuvarande målsättning är att öppna nya skidområden inför säsongen 24/25.

 • 2022
     
  Barnhinderbana Kläppen

  2022 - En barnanpassad hinderbana byggs bakom Persgården

  Barnhinderbana Kläppen

  En separat barnanpassad hinderbana för de minsta har byggts strax ovanför barnområdet, vid Persgården.

 • 2021
     
  Kläppen Arena invigs

  2021 - Kläppen Arena invigs

  Kläppen Arena invigs

  Kläppen Arena invigs – ett samarbetsprojekt mellan Svenska olympiska kommittén, Svenska skidförbundet, Riksidrottsförbundet, Sälens IF, entreprenören Lima Johan och flera landslagsläkare, som tillsammans möjliggjort en unik barmarksanläggning för stora och små skid- och snowboardåkare. Träna skid- och snowboardtrick på samma plats som världseliten i den gigantiska airbagen med en grön liten kick för nybörjare och de minsta åkarna samt en svart kick för eliten. Här finns också en dry slope med rails, trampoliner, miniramp för skateboard, kickbike och inlines.

 • 2020
     
  Vårat Kläppen hinderbana

  2020 - Kläppens hinderbana i trä finansieras och byggs

  Vårat Kläppen hinderbana

  Stugägarpotten finansierar Kläppens stora hinderbana – en tre kilometer lång bana kantad av 16 hinder byggda i trä.

 • 2019
     
  Vårat Kläppen ny belysning

  2019 - Belyst trottoar och gångvägar anläggs

  Vårat Kläppen ny belysning

  Stugägarpotten finansierar trottoar med belysning från välkomstcentret till Tranantorget. Dessutom anläggs en säker gångväg med belysning från välkomstcentret upp till trevägskorset mot Mitt i Pisten/Horrmundberget.

 • 2017
     
  Längdspår Kläppen

  2017 - KSR tar över längdskidåkningen

  Längdspår Kläppen

  För att utveckla anläggningen ytterligare beslöts tillsammans med KSR att KSR skulle kommersialisera längdåkningen och utveckla den ytterligare. Uthyrande stugägare skulle erhålla gratis längdåkning genom att erhålla en ”knapp” som berättigade till gratis utnyttjande av längdspåren i Kläppen. KSR tog då även ansvar för all drift och underhåll för samtliga skidvägar som även dem tidigare finansierades via Stugägarpotten. Potten renodlades för att bli en investeringsfond för ej kommersiella aktiviteter inom Kläppenområdet. Nu skedde också namnbytet från Spårpotten till Stugägarpotten.

 • 2017
     
  Vårat Kläppens hemsida sjösätts

  2017 - Vårat Kläppen sjösätts

  Vårat Kläppens hemsida sjösätts

  Vårat Kläppen är en uppskattad hemsida som har tillkommit och utformats på initiativ från Stugägarföreningen. Styrelsen saknade och såg behovet av en gemensam plattform där färska händelser och information om hela området och anläggningen samlas på en plats. Här kan samfälligheter och bostadsrättsföreningar enkelt nå ut till sina medlemmar och även till medlemmar i grannföreningar. KSR och stugservice kan också ge information till alla stugägare, oavsett uthyrningssituation. Hemsidan finansieras av Stugägarpotten och Stugägarföreningen ansvarar för och jobbar på att utveckla den vidare.

 • 2016
     
  Vårat Kläppen Gondol Sälen

  2016 - Gondol Sälen öppnar

  Vårat Kläppen Gondol Sälen

  Gondol Sälen öppnade 2016 och är den första gondolbanan i Sälenfjällen och tillhör de modernaste i världen. Den ursprungliga kapaciteten var 2 400 personer i timmen med 47 gondoler. Varje gondol rymmer tio personer, vilket gör att det inte förekommer några längre liftköer i Kläppens skidsystem. Eluppvärmda soffor håller gästerna varma. Gondolerna håller hög säkerhet. Det gör att barn från 8 år kan åka utan vuxnas sällskap.

 • 2011
     
  Vårat Kläppen Älvspåret

  2011 - Älvspåret – elbelyst längdspår med konstsnö

  Vårat Kläppen Älvspåret

  2010-2011 gjordes nästa storsatsning på ett elbelyst längdspår utmed älven ända ner till Lima IF:s belysta längdslinga. Än en gång låg Kläppen i framkant. Redan från start beslöts att belägga Älvspåret med konstsnö, vilket var så nytt och uppskattat att många skidentusiaster uppifrån Sälfjället åkte ner till Kläppen för att få sin träning vid säsongsstarten. För att göra detta möjligt köpte Stugägarpotten ett mobilt elverk och en lätt flyttbar snökanon. Vatten togs från älven, och kanonen och elverket flyttades stegvis och sprutade snö utmed spåret. Detta var så nytt och intressant att TV Dalarna gjorde ett filmat inslag för lokal-TV, som sedan också visades över hela Sverige i ”Landet runt”.

 • 2010
     

  2010 - Kläppen Snowpark – en nationalarena för freeskiing och snowboard

  En annan faktor som satt Kläppen Ski Resort på skidkartan är de omtalade och prisbelönta parkerna; Kläppen Snowpark, Junior Snowpark och Blue Line. Den förstnämnda är utsedd till Nationalarena för Freeskiing och Snowboard och här förlägger både snowboard- och freeskiinglandslagen många av sina läger.

 • 2009
     

  2009 - Dåvarande Spårpotten avtalsregleras

  Ett formellt avtal om dåvarande Spårpotten mellan Kläppen Ski Resort (KSR) och Stugägare i Kläppen, ideell förening tecknades 2009-10-31. Diskussionerna om formalisering av samarbetet var dock i gång tidigare och var en del i förhandlingen mellan Stugägarföreningen och KSR om nytt uthyrningsavtal redan under 2008. Avtalet innebär, lite förenklat, att KSR skjuter till ett lika stort belopp till den gemensamma potten som det belopp som genereras av samtliga gästbokningar (som förmedlas av KSR).

 • 1995
     

  1995 - Pistmaskin för längdspår köps in

  Så köptes exempelvis den första smala pistmaskinen, anpassad för pistning av längdspår, in till Kläppen för spårpottsmedel. Kläppen låg i framkant med pistade längdspår, där andra anläggningar bara gjorde spår genom att dra en släde efter snöskoter. Ryktet spred sig snabbt om den unika maskinen, så att den inte hann mer än anlända till Kläppen, innan Vasaloppet hörde av sig om de kunde få hyra den. Satsning på röjda, och helst pistade, glidspår från stugområden till backar och liftar fortsatte löpande steg för steg med Spårpotten som pådrivare.

 • 1992
     

  1992 - Grunden läggs till Stugägarpotten

  Redan under tidigt 90-tal lades grunden till den nuvarande Stugägarpotten, då den inte helt okände Gunde Svan uppe på Storfjället lanserade en idé om att ta betalt för längdskidåkningen för att finansiera underhåll och utbyggnad. I Kläppen blev lösningen istället att reservera ett mindre belopp från varje gästbokning för drift och investeringar i längdskidspår eller sekundärt för annat som gynnar det gemensamma stugägarkollektivet och anläggningen som helhet. 

  Vid den här tiden kallades detta för spårpotten. Trots informell organisation under många år, var Kläppens lösning med spårpotten ett effektivt sätt att ge stugägare, gäster och anläggningen i Kläppen möjligheter i framkant.

 • 1982
     

  1982 - Familjen Eriksson skapar Kläppen

  Det är familjen Eriksson som skapat Kläppen. Allt började år 1982 när Per Eriksson pulsade runt på Kläppenberget i snöskor. Hans stora visioner 1982 är idag verklighet. Kläppen har alltid varit ett familjeprojekt, eller rättare sagt – familjen Erikssons liv. Per Erikssons son, Gustav Eriksson, har nu VD-rollen sedan några år tillbaka och Gustavs fru Lena Eriksson är HR-chef på anläggningen. Erikssons tre barn, likt alla andra barn i Sälen, spenderar nästintill all sin lediga tid på Kläppen. Världens bästa fritidsgård! Men familjen Eriksson är inte ensamma om att vilja utveckla Kläppenberget. Tillsammans med familjen jobbar ett sammansvetsat gäng av kollegor och vänner, alla med ett brinnande engagemang för anläggningen.